Nieuws

Prinses Beatrix schittert naast vier popart-versies van zichzelf

10 okt. 2024
Prinses Beatrix bij de opening van Queens by Andy Warhol, Paleis Het Loo

Prinses Beatrix, “the best looking one of the whole bunch” volgens Andy Warhol, was 10 oktober aanwezig bij de opening van tentoonstelling Queens by Andy Warhol op Paleis Het Loo.

Prinses Beatrix was aanwezig bij het openingsprogramma, bezocht aansluitend de tentoonstelling en sprak hierna met onder meer conservator Hanna Klarenbeek over de totstandkoming van de tentoonstelling. 

De tentoonstelling toont de complete ‘Royal Edition’ van Warhols iconische serie Reigning Queens, die hij maakte in 1985. De Royal Edition, die Paleis Het Loo in 1986 kocht, bevat portretten die zijn voorzien van een laag glinsterende ‘diamantstof’. Deze unieke serie van zestien zeefdrukken laat de enige regerende vorstinnen op dat moment zien. Koningin Beatrix, koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, koningin Margrethe II van Denemarken en koningin Ntombi Tfwala van Swaziland, het huidige koninkrijk Eswatini, zijn te zien.

Ontvangst prinses Beatrix op Paleis Het Loo.
Conservator Hanna Klarenbeek leidt prinses Beatrix rond.

Paleis Het Loo is het enige museum in Europa dat een complete set van deze editie in bezit heeft. De tentoonstelling biedt dus een unieke kans. In verband met de kwetsbaarheid van het materiaal is het voorlopig de laatste keer dat de serie portretten te zien is. 

Leer over de queens en wat ze vonden van de serie. Bezoek Queens by Andy Warhol van 12 oktober 2024 tot en met 1 januari 2025.

De zeefdrukken van prinses Beatrix in 'Queens by Andy Warhol'
De 'Royal Edition' van Queens van Andy Warhol