Nieuws

Ridderorden en onderscheidingen open voor publiek

2 jul. 2024

Ridderorden en onderscheidingen is een onderdeel van De Oranjes. De tentoonstelling Ridderorden en onderscheidingen biedt inzicht in de traditie van het toekennen van Koninklijke onderscheidingen. Uit naam van de koning krijgen elk jaar vele Nederlanders een koninklijke onderscheiding. Zo’n lintje wordt ontvangen voor een bijzondere prestatie of jarenlange inzet. Vroeger werden in een ridderorde de hoogste edelen en de dapperste militairen opgenomen.

Alle gedecoreerden samen zijn ridders in een ridderorde. Ridderorden bestaan al eeuwenlang. Zo bindt een vorst edelen, militairen en mensen aan zich die zich inzetten voor de samenleving. Een ridderorde is daarmee een verbond tussen de vorst en de ‘ridders’. Koning Willem-Alexander is als grootmeester het hoofd van alle Nederlandse ridderorden. Om verschillende soorten verdiensten te kunnen belonen, hebben ridderorden meerdere klassen of graden.

In de tentoonstelling zijn grote en kleine verhalen te zien over ridderorden en de mensen die een onderscheiding kregen, in binnen- en buitenland. Het zijn verhalen over inzet, trouw en verdiensten.

Ordetekenen hebben verschillende symbolen en kleuren van de vorst of het land door wie ze zijn ingesteld.
In Nederland zijn de kleuren oranje en nassau-blauw gebruikelijk in de ridderorden.

Paleis Het Loo beheert een van de grootste verzamelingen ridderorden en onderscheidingen ter wereld die toegankelijk is voor bezoekers. Vanaf de jaren 1950 werd de collectie bijeengebracht door het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Dit museum bestaat niet meer. Een belangrijk deel van de voorwerpen is een bruikleen van de Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden.