Pers

CC NL collectie te zien in Kunsthal KAdE, Amersfoort

22 januari 2024

In Kunsthal KAdE, Amersfoort is vanaf zaterdag 27 januari 2024 een groot aantal collectiestukken te zien uit Collectie Centrum Nederland (CC NL). De circa 180 items uit de collectie van het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed worden getoond in combinatie met grote sculpturen van kunstenaar Hans Op de Beeck in de tentoonstelling ‘4 Rijkscollecties & Hans Op de Beeck.’

Directeur van Kunsthal KAdE Robbert Roos: “De kleurrijkheid en diversiteit van de vier rijkscollecties zorgt in samenhang met het monochroom grijze werk van Op de Beeck voor nieuwe verhalen. De kunstenaar koos veertien van zijn sculpturen en bedacht daar thema’s bij die als vertrekpunt voor de selectie van de depotstukken dienden: kinderlijke onschuld, ruiters/reizigers, leven op het water, feest, het vanitas-motief en de wonderkamer. In een zevende zaal combineert hij tien van zijn kinder-/mensfiguren met figuur-sculpturen uit de vier collecties.“

Locatiemanager Wim Hoeben van CollectieCentrum Nederland: “Als CollectieCentrum Nederland is één van onze taken de werken uit de Rijkscollectie zichtbaar te maken door deze uit te lenen aan musea. De collectiestukken zijn te zien in tentoonstellingen in Nederland en over de hele wereld. Dat circa 180 stukken uit de vier instellingen nu tegelijk te zien zijn in één tentoonstelling is uniek. Dat dit ook nog in onze thuisbasis Amersfoort is maakt het extra bijzonder. Op deze manier kan iedereen collectiestukken uit de Rijkscollectie bewonderen die normaal gesproken in ons depot worden bewaard.”

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling ‘4 Rijkscollecties & Hans Op de Beeck.’

 

Beeld (met de klok mee): Tabakspot met deksel met café-scene, Tegelen, 1875–1900. Collectie Nederlands Openluchtmuseum; Jan Steen, Het feestmaal van Marcus Antonius en Cleopatra, 1667-1668, olieverf op doek, 136 x 212 cm, R816, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Onbekend, Statuette van koningin Juliana (1909-2004) zittende in een stoel met een hondje links naast haar, circa 1913, biscuit, 15 x 7,5 x 7,8 cm, Collectie museum Paleis Het Loo; Charles-François Daubigny, Zeegezicht, 1876, olieverf op doek, 100 cm × 200 cm, SK-A-2884, Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

CollectieCentrum Nederland
Het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed openden in de zomer van 2021 samen het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort. Een dergelijke intensieve samenwerking is uniek in de wereld. Dit gebouw is maar liefst 31.500 m2 groot en zorgt voor optimaal beheer en behoud van deze vier Rijkscollecties. Het is de plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken. Met het CC NL brengen de vier instellingen het erfgoedbeheer op alle vlakken naar een hoger niveau.

Noot voor de redactie. Niet voor publicatie.

De tentoonstelling wordt geopend door Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media op vrijdag 26 januari 2024.