Pers

CC NL wint BREEAM award

23 maart 2022

CC NL Amersfoort, 23/3/2022 | Het nieuwe CollectieCentrum Nederland (CC NL) wint de BREEAM Award voor duurzaamheid.

De jury noemt CC NL een voorbeeld van duurzaam collectiebeheer op basis van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. CC NL wint de BREEAM Award in de categorie Public Sector Project – Post Construction Award. De collecties van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum vinden onderdak in het CC NL.

Fysieke geheugen van Nederland

In september 2021 opent toenmalig Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven het CC NL. Met ongeveer een half miljoen objecten, uiteenlopend van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken, is CC NL het fysieke geheugen van Nederland. Er bevinden zich koninklijke tronen en kasten afkomstig van adellijke families maar ook draaimolenpaarden, historische fietsen, arrensleeën, een ruim 7000 kilo wegende stoommachine en een draaiorgel van meer dan vijf meter hoog.

Met het CC NL combineren we het behoud van de collecties met het behoud van de omgeving waarin we ons bevinden. Met deze BREEAM Award weten we ons daarin gesteund.

—Wim Hoeben, locatiemanager CC NL

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van CC NL staat duurzaamheid vanaf het eerste moment centraal. Het gebouw is gecertificeerd met de hoogst haalbare score van de BREEAM NL Nieuwbouw en Renovatie-systematiek: Outstanding – 5 sterren.

Minimum aan installaties

Een minimum aan installaties creëert het ideale klimaat voor het conserveren van historische objecten. Door de vloer van het depotgedeelte niet te isoleren en de wanden en het dak wel, zorgt de onderliggende aardlaag voor een constante temperatuur. De binnenwanden zijn van kalkzandsteen en reguleren de vochthuishouding. Op het dak van het gebouw liggen meer dan 2100 zonnepanelen die het gebouw volledig voorzien van energie. Voor het doorspoelen van de toiletten wordt regenwater gebruikt.

Natuurontwikkeling

Duurzaamheid en natuurontwikkeling zijn ook leidend bij de inrichting van het omliggende terrein. Een wadi, die overtollig regenwater opvangt en vasthoudt, in combinatie met lokaal voorkomende plantensoorten, zorgt ervoor dat water geven in de zomer niet nodig is en er dus geen drinkwater wordt verspild. De konijnen en vossen die zich regelmatig laten zien, geven aan dat de natuur van deze aanpak profiteert.


CC NL Foto: Chris Langemeijer