Pers

Het Loo ontmoet verbindt heden en verleden

11 augustus 2022

Apeldoorn, 11 augustus 2022 | Paleis Het Loo lanceert een eigentijdse lezingen- en gespreksreeks online; Het Loo ontmoet.

Conservatoren gaan in gesprek met kenners over het paleis, de locatie, bewoners en het verleden, maar ook de concurrenten en de vernieuwers. Vijf weken lang, elke week een nieuwe, eigentijdse én online lezing die verleden en heden verbindt. De nieuwe reeks lezingen Het Loo ontmoet start vanaf 12 oktober.

Vernieuwend en historisch

Aanleiding voor de eerste serie is de publicatie van Paleis Het Loo - Een koninklijk huis, het boek dat ter gelegenheid van de heropening van het paleis verscheen (Waanders 2022).

Wie waren de bouwers van Paleis Het Loo en waarom kozen ze voor deze plek? Hoe beleefden de vorstelijke bewoners, maar ook het personeel, dit buitenhuis? Wie waren de concurrenten van Het Loo?  En welke rol speelden de vernieuwers, in welke tijd dan ook?

Eigentijdse online lezingen- en gespreksreeks

Paleis Het Loo ontmoet is een nieuwe eigentijdse online reeks die verleden en heden verbindt, én waarbij tafelgasten in gesprek gaan met elkaar.

Per uitzending worden twee tafelgasten bevraagd over één onderwerp. Door een eigen onderzoek, invalshoek of uitgangspunt wordt op een diepgaande wijze in de loop van de uitzending steeds meer onthuld.

In gesprek

In Het Loo ontmoet gaan conservatoren van Paleis Het Loo in gesprek met (kunst)historici, schrijvers en kenners over de makers, bewoners en groenliefhebbers van Paleis Het Loo. Ook vormen de concurrenten en vernieuwers het onderwerp van het gesprek. Elke week een ander thema, een andere invulling met een andere perspectief, waarbij de kijker en luisteraar Het Loo ontmoet.

Programma

Het programma wordt geleid door Eveline van Rijswijk. Eveline is programma- en theatermaker, presentator, spreker, wetenschapscommunicator en historicus. Steeds zijn er twee korte lezingen waarin sprekers inzicht geven in het onderwerp. Daarna gaan de sprekers met elkaar en de moderator in gesprek.

Tijdens Het Loo ontmoet is er via de chat mogelijkheid te reageren of aanvullende vragen te stellen. Je kunt de reeks nog drie maanden terugkijken. Dan is er geen mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Spoken word

Elke uitzending begint met een spoken word kunstenaar van ‘Mensen zeggen dingen’. Zij hebben de vrijheid gekregen om de onderwerpen te vertalen naar hun eigen kunstvorm.

Het Loo ontmoet

Afleveringen

Aflevering 1 start 12 oktober en gaat over de makers. Het begin van Het Loo. Het waarom van deze plek. Senior conservator Johan de Haan gaat in gesprek met onderzoeker Doris Hattink over de bouw en bouwers van Paleis Het Loo, met een focus op de ‘grand designer’ van Paleis Het Loo; Daniël Marot.

In aflevering 2 staat Paleis Het Loo niet buiten de tijd. Het paleis heeft zich ontwikkeld met de behoeften en smaak van de bewoners. Tot op de dag van vandaag. Van Lodewijk Napoleon tot aan de groene vernieuwing in het buitengebied. Conservator George Sanders en landschapsarchitect Sander Rombout gaan in gesprek over vernieuwers.

Conservator Renske Ek en Lenneke Berkhout, zelfstandig onderzoeker tuingeschiedenis, vertellen over tuinen als (status)symbool en de mensen die het groen met kennis en passie onderhielden in aflevering 3; de liefhebbers van groen.

Welke invloed hadden de bewoners op het interieur en hoe beleefden zij dat? Hoe was dat voor het personeel? Conservator Paul Rem gaat in gesprek met Wyke Sybesma, conservator kunstnijverheid en wooncultuur bij Huis Van Gijn, Dordrecht tijdens aflevering 4 over de bewoners.

De laatste in de reeks, aflevering 5, gaat over de concurrenten. Wie waren de concurrenten van Paleis Het Loo in Europa? Conservator Hanna Klarenbeek in gesprek met Luc Panhuysen, historicus en schrijver, over koninklijk vertoon in Frankrijk en Engeland.  

Tickets voor de reeks

De reeks wordt als geheel aangeboden op vaste uitzendmomenten, startende op 12 oktober 2022 om 19.30uur. Elke uitzending duurt 1,5uur en staat in het teken van één onderwerp. De sprekers zijn aanwezig in de chat om vragen uit het publiek te beantwoorden.

Tickets zijn verkrijgbaar in de ticketshop van Paleis Het Loo.

Laura Brown pers@paleishetloo.nl