Pers

Topstuk Marot op Paleis Het Loo

23 december 2021

Paleis Het Loo Apeldoorn, 23/12/2021 | Vandaag is in alle vroegte een topstuk op Paleis Het Loo aangekomen. Passend voor de aankomststijd staat het collectiestuk in de vroegere slaapkamer van koning Willem III.

Het gaat om de Marot tafel. Een langdurige bruikleen van het Mauritshuis, Den Haag. Daniel Marot maakte de tafel in opdracht van prinses Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau voor Willem III. De tafel stamt uit 1709 en is dus pas gemaakt zeven jaar na de dood van Willem III.

Verstrengelde A's

Het naamcijfer met de twee in elkaar verstrengelde A’s op het blad van de tafel verwijst naar de opdrachtgeefster prinses Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau. Zij is een verwante van de Hollandse Oranje-Nassau en weduwe van vorst Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz. Zij was net als Willem III een kleinkind van Frederik Hendrik en Amalia van Solms. De met vrouwelijke-half figuren en bloemslingers versierde tafel heeft gestaan op Henriëtte Amalia’s Duitse slot Oranienstein bij Dietz.

“De Nachtwacht onder de tafels, nu op Paleis Het Loo. De tafel die het Mauritshuis heeft uitgeleend, is geen functioneel stuk huisraad, maar een object om mee te pronken. Met de tafel demonstreerde de vorstelijke opdrachtgeefster haar goede smaak.”

—Paul Rem, senior conservator

Vormentaal

Alle vormen en motieven zijn te herleiden tot de vormentaal van Marot, die hij in prent en tekening uitwerkte. Deze vormentaal is herkenbaar in de meubelen en de betimmeringen op Paleis Het Loo. De zeer imposante tafel is bedoeld om van vier kanten te kunnen bewonderen.

In de oude slaapkamer van Willem III staat de tafel tegen de wand, onder het grote portret van Willem III door Godfried Schalcken, ook afkomstig uit de collectie van het Mauritshuis. Het is frappant te zien dat de vormgeving van de tafel zo goed past tussen de Marot-decoraties van de betimmeringen in dit vertrek.