Pers

Paleis Het Loo verwerft The Family

16 februari 2021

Paleis Het Loo Apeldoorn, 16/2/2021 | Paleis Het Loo verwerft het monumentale groepsportret van Helen Verhoeven. Het groepsportret toont de Oranjes, waarbij de hedendaagse familie in een historische context wordt geplaatst door de toevoeging van portretten van voorouders.

The Family

De kunstenares borduurt met het doek voort op traditionele vorstelijke groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw, en geeft hier een eigentijdse draai aan door meerdere perspectieven in het schilderij te verwerken, zoals de rol van de vrouw bij de continuering van de Oranjedynastie.

Het kunstwerk, The Family, is onderdeel van de tentoonstelling Grensverkenners - Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 150 jaar die tot en met 3 oktober 2021 getoond wordt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Deze jubileumtentoonstelling voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst is samengesteld met werk van genomineerde kunstenaars en van eerdere prijswinnaars uit het recente verleden. Verhoeven, winnaar van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2008, maakte

The Family in drie maanden tijd voor de Troonzaal. Deze ruimte verwerkte zij in het magistrale doek van ruim 2 bij 4 meter. Verhoeven brengt het heden en het verleden van de Oranjes samen in een panoramisch familieportret.

“Het schilderij van Helen Verhoeven is een aanvulling op onze collectie, waarin historische objecten en hedendaagse werken die betrekking hebben op het Huis van Oranje samenkomen. Het bijzondere aan dit werk is dat de kunstenares gebruik heeft gemaakt van geschilderde portretten van de Oranjes die ook in de collectie van Paleis Het Loo aanwezig zijn.”

—Hanna Klarenbeek, conservator

Van paleis naar paleis

Na het Koninklijk Paleis Amsterdam, zal het kunstwerk tijdelijk verblijven in het onlangs geopende CollectieCentrum Nederland (CC NL), waarna het een plek krijgt in Paleis Het Loo. Het schilderij sluit naadloos aan op de nieuwe presentaties van Paleis Het Loo na heropening. In zowel de presentaties als programmering zal het koninklijk verleden en heden vanuit zoveel mogelijk maatschappelijk relevante invalshoeken worden belicht. Bezoekers komen zo oog in oog met de Oranjes en worden als het ware gevraagd op te zoek te gaan naar verschillende personen en perspectieven.

Helen Verhoeven

Helen Verhoeven (NL, 1974) immigreerde als kind van Nederland naar de Verenigde Staten. Zij studeerde daar aan het San Francisco Art Institute en de New York Academy of Art en keerde in 2005 terug naar Europa om als resident twee jaar op de Rijksakademie te kunnen werken. In 2015 schilderde Verhoeven een 4 x 6 meter groot doek voor het nieuwe gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Haar werk is binnen Nederland tentoongesteld in museums zoals het Stedelijk Museum te Amsterdam; de Hermitage in Amsterdam; het Bonnefantenmuseum in Maastricht, en het Centraal Museum in Utrecht. Op internationaal gebied heeft ze tentoongesteld in, onder andere, Saatchi Gallery, London; Art Basel, Zwitserland; Kestnergesellschaft, Hannover; Stadmuseum - Nikolaikirche Museum, Berlin, en het Museum of Contemporary Art North Miami in Florida. Ze won de Wolvecamp Prijs, de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en in 2019 de ABN AMRO Kunst Prijs.