Pers

Willem III: Een Moordfeest

2 mei 2022

Paleis Het Loo Apeldoorn, 2/5/2022 | Zaterdagmiddag 14 mei 2022 vindt in Paleis Het Loo in Apeldoorn de première plaats van de voorstelling Willem III: Een Moordfeest, een coproductie van Tafel van Vijf muziektheater Paleis Het Loo. In de historische kapel van het paleis, dat hij ooit zélf als zijn zomerverblijf liet bouwen, neemt koning-stadhouder Willem III ons, samen met zijn trouwe bediende én vriend Jan Dam, mee naar het rampjaar 1672.

De liederen en soundscapes verbeelden hun innerlijke wereld. Nederland is in oorlog met alle omringende landen, het volk komt in opstand en de gebroeders De Witt worden vermoord. Willem III komt aan de macht en de stemming wordt al snel beter. Willem en Jan ontwikkelen geniale plannen om Nederland uit te laten groeien tot een Europese grootmacht. Ondanks hun successen komen er barsten in de vriendschap. De mannen veranderen, Jan Dam ontwikkelt zich van een onderdanige dienaar tot een spindoctor avant la lettre. Hun onderlinge strijd vechten ze uit in de vredige kapel van Paleis Het Loo, ’s avonds laat, na afloop van alweer een groot feest…

 

Onderlinge strijd

Nederland is in oorlog met alle omringende landen, het volk komt in opstand en de gebroeders De Witt worden vermoord. Willem III komt aan de macht en de stemming wordt al snel beter. Willem en Jan ontwikkelen geniale plannen om Nederland uit te laten groeien tot een Europese grootmacht. Ondanks hun successen komen er barsten in de vriendschap. De mannen veranderen; Jan Dam ontwikkelt zich van een onderdanige dienaar tot een vertrouweling. Hun onderlinge strijd vechten ze uit in de vredige kapel van het paleis, ’s avonds laat, tijdens een groot feest. 

 

Over Tafel van Vijf muziektheater
Tafel van Vijf muziektheater, opgericht in 2005, verbindt theater en muziek met geschiedenis en erfgoed. Het gezelschap maakt hedendaags muziektheater over actuele thema’s, gekoppeld aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis en verbonden met historische locaties. De liederen en soundscapes verbeelden de innerlijke wereld van de hoofdrolspelers. Ze richten zich met name op scholieren van 14 t/m 18 jaar maar hun voorstellingen worden ook zeer gewaardeerd door volwassenen.

De kapel

De hofkapel van Willem en Mary valt op door de hoge, wit gestuukte ruimte. De kapel bood in het verleden plaats aan de vorsten, die in hun eikenhouten 'loge' plaatsnamen. De kapel neemt het hele oostelijke buitenpaviljoen in. 

 Programma

Het programma is een samenwerking van Paleis Het Loo en Tafel van Vijf muziektheater. Een speciale rondleiding door het paleis is de start van het programma en gaat over de Europese machtsverhoudingen en spanningen van dat moment. Daarna volgt de muziektheatervoorstelling ‘Willem III: Een Moordfeest’.

Uitvoeringen in de historische kapel van Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Foto: Annejet Brandsma