Projecten & restauraties

Schilderij

Schipbreuk van de SS Berlin

'Schipbreuk van de SS Berlin op de pier van Hoek van Holland', Gerardus Johannes Bartholomeus van Hove, 1907, olieverf op doek

Wat maakt dit object zo bijzonder?

De SS Berlin is een stalen veerboot die tussen het Engelse Harwich en Hoek van Holland voer. Het schip vergaat in de ochtend van donderdag 21 februari 1907 als het tijdens een storm de pier bij Hoek van Holland ramt. 128 van de 144 opvarenden komen hierdoor om het leven. Het was een van de grootste scheepsrampen van Nederland tot dan toe. Een dag later is prins Hendrik ter plaats om de reddingswerkzaamheden vanaf het dek van loodsvaartuig 'Hellevoetsluis' met eigen ogen te zien en reddingswerkers en overlevende aan te moedigen. De weersomstandigheden zijn bijzonder slecht, zoals ook in dit schilderij van Gerardus Johannes Bartholomeus van Hove te zien is. De prins richt zijn verrekijker naar een reddingsboot op terugweg van de wrakstukken van het vergane schip. Door de opkomst van de fotografie, worden in de loop van de 20e eeuw dit soort gebeurtenissen steeds minder geschilderd. Daarmee is dit schilderij een van de laatste in zijn soort. Paleis Het Loo heeft dit werk in langdurig bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen. Het hangt in de historische Rookzaal.

Wat moet er gebeuren?

De vernislaag van het schilderij is sterk vergeeld. Als deze wordt verwijderd, zal het schilderij zijn oorspronkelijke kleuren terug krijgen en aan helderheid winnen. De historische lijst kent slijtage en lacunes en zal opknappen van een restauratie. 

Raming kosten: € 10.000

De lijst heeft restauratie nodig