Steun ons

Projecten & restauraties

Paleis Het Loo heeft diverse projecten. Voor sommige projecten zijn we nog op zoek naar partners. Andere projecten zijn al klaar met dank aan onze partners.

Doneren

Voor restauraties is geld nodig. Wil jij ook bijdragen? Dankzij donaties is het mogelijk het bijzondere erfgoed voor de toekomst te bewaren.

Geplande projecten

Paleis Het Loo beheert een omvangrijke collectie schilderijen, sculpturen, meubelen, textiel, tekeningen, aardewerk, glas, planten en rijtuigen. Er is constant onderzoek en restauratie nodig om de kennis over de collectie te vergroten en te behouden voor de toekomst. Kijk hieronder naar de voorbeelden van reeds gerealiseerde projecten.

Wil je meer weten over te realiseren projecten? Bekijk het project restauratie van de Orang Oetang van stadhouder Willem V of neem contact met ons op.

.

Als partner investeer je in de vernieuwing en toekomstplannen van Paleis Het Loo, zoals onze nieuwe ondergrondse uitbreiding, de nieuwe vaste presentatie over de Oranjes of het Juniorpaleis.

Draag bij aan onze nieuwe programmering, zoals thema tentoonstellingen of evenementen zoals de Prinsen- en Prinsessendagen of onze Culinaire Herfstkaravaan.

In 2023 is het Juniorpaleis klaar. Het is een topattractie voor scholen en families. Een fantasierijke wereld waar kinderen in de basisschool leeftijd spelenderwijs leren over symbolen, regels, situaties en gewoonten die voor een vorst belangrijk zijn. Het onderliggende universele thema ‘gastvrijheid’ nemen zij als vanzelf mee als waardevolle ervaring voor later. Als partner help je ons met de inrichting van het Juniorpaleis of draag je bij aan het optimaliseren van onze lesmaterialen en educatieve programma’s voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Voor en tijdens de verbouwing van het paleis (2018-2021)
De galerij voor en tijdens renovatie.
Het paleis tijdens de vernieuwing en verbouwing.

Gerealiseerde projecten

De schildering op de wanden en plafonds bij de staatsietrap is met ruim 550 m² het op één na grootste schilderij van Nederland. Sinds de heropening van het paleis lopen bezoekers voor het eerst in de geschiedenis van het museum het paleis over deze trap. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door steun van het Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds.

Passender kan eigenlijk niet; de zitkamer van Prins Bernhard in het paleis is dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds in ere hersteld. De zitkamer in typische jaren 50 stijl keert terug naar de oorspronkelijke plaats in het paleis. Zo kunnen alle bezoekers de historische kamer weer bezoeken.

De restauratie van het schilderij ‘Ruiterstoet van Nassause vorsten’ van Gerrit Claesz. Bleker uit 1621 is mogelijk gemaakt dankzij een inzamelactie onder leden van de Geschiedkundige Vereniging Oranje Nassau.

Paleis Het Loo biedt met hulp van een anoniem fonds een beginnende restaurator de kans om in een opleidingstraject te werken aan de restauratie van objecten. Op deze manier levert Paleis Het Loo een bijdrage aan het opleiden van restauratoren van de toekomst.

Het schilderij Het Witte Loo vanuit het park gezien. Het is het bekendste schilderij van Paleis Het Loo met witte muren. De rode bakstenen van Paleis Het Loo zijn rond 1806 wit gepleisterd naar de Franse mode van die tijd. De sterk vergeelde vernislaag van het schilderij is verwijderd. Ook zijn plaatselijke verkleuringen hersteld, waardoor het schilderij weer fris en sprankelend oogt. Deze restauratie is mede mogelijk gemaakt door de Sociëteit Apeldoorn.

De door Königliche Porzellan Manufaktur gefabriceerde kroonluchter van Willem V en Wilhelmina van Pruisen heeft geleden onder de tijd. De bloemen en figuren zijn schoongemaakt, gerestaureerd en waar nodig aangevuld. Deze restauratie is mogelijk gemaakt dankzij diverse particuliere giften.

Meer informatie

Ik wil hier graag meer over weten.

Hartelijk dank voor invullen van het formulier. We komen snel bij je terug met de gevraagde informatie.