Steun ons

Projecten & restauraties

Paleis Het Loo heeft diverse projecten op het gebied van restauraties en behoud van erfgoed. Voor sommige zijn we op zoek naar partners.

Paleis Het Loo beheert een omvangrijke collectie schilderijen, sculpturen, meubelen, textiel, tekeningen, aardewerk, glas, planten en rijtuigen. Er is constant onderzoek en restauratie nodig om de kennis over de collectie te vergroten en te behouden voor de toekomst.

Doneren

Partners die bijdragen zijn belangrijk voor Paleis Het Loo. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe kun je bijdragen? Door lid te worden van een van onze geefcirkels of met een eenmalige gift.

Wij bedanken je graag voor jouw eenmalige gift: mocht je dat op prijs stellen, stuur dan een bericht aan development@paleishetloo.nl.

Welke projecten kan ik steunen?

  • Restauratieprojecten

  • Educatieprojecten

  • Onderzoeksprojecten

Openstaande projecten

Allegorie op de macht van de liefde

Het schilderij 'Allegorie op de macht van de liefde' (‘Omnia vincit Amor’) van Alessandro Turchi laat de liefdesgod Cupido zien met pijl en boog. Op wie richt hij zijn liefde? Het schilderij heeft een vergeelde vernislaag en kent slijtage. Een restauratie is dringend nodig.

Gezicht op de Cijferfontein bij de Hoge Vijver in het park van Het Loo

De Cijferfontein op het schilderij van Isaac de Moucheron lag oorspronkelijk in het paleispark. Het schilderij stamt uit de jaren '90 van de 17e eeuw. Nu is het vergeeld en scheluw, een restauratie is geen overbodige luxe.

Schipbreuk van de SS Berlin op de pier van Hoek van Holland

Een historische gebeurtenis vastgelegd. Prins Hendrik bekijkt de schipbreuk door een verrekijker. Het is een van de laatste schilderijen in zijn soort door de opkomst van de fotografie. Het schilderij van Gerardus J.B. van Hove heeft een nieuwe vernislaag nodig. Ook de lijst is toe aan restauratie.

Kaststel met lakwerk

Het driedelig kaststel van porselein met lakwerk was in de mode in de 17e eeuw. Voorwerpen uit China en Japan sierden de interieurs van de paleizen van Willem III en Mary II. De hechting van het lakwerk is kwetsbaar. Dit mooie exemplaar vraagt om zorgvuldige restauratie zodat het bewaard blijft voor de toekomst.

Japanse schaal

Een grote schaal met lakwerk. Een Japans porseleinen voorwerp van deze afmeting is echt zeldzaam. Deze schaal uit de 19e eeuw is mogelijk een geschenk van Japan aan de Nederlandse Staat of aan koning Willem lll. Oude restauraties moeten worden verwijderd en lacunes weer opgevuld. Zo zie je straks de oorspronkelijke schoonheid van het voorwerp op zaal terug.

Het inktstel van Mary ll Stuart

De scherven van het inktstel zijn gevonden tijdens de archeologische opgravingen van 1978 - 1984. De scherven lagen in de buurt van het keukenkeldertje van Mary. Het is een uniek exemplaar dat gerestaureerd kan worden als ontbrekende delen worden gemaakt. Door ontbrekende delen bij te maken en samen te voegen met de originele scherven kan het inktstel gereconstrueerd worden.

Fles met zegel

Fles met zegel Willem III

Een mooie groene glazen karaf met een glaszegel met het portret van prins Willem lll (1650-1702), de latere koning van Engeland, Ierland en Schotland. Een object dat niet mag ontbreken in de collectie van Paleis Het Loo. Het is een unieke kans om dit stuk definitief te verwerven voor het nageslacht.

Meer informatie

Ik wil hier graag meer over weten.

Hartelijk dank voor invullen van het formulier. We komen snel bij je terug met de gevraagde informatie.
Paleis Het Loo - grote trap
De grote trap waarvan het plafond is gerestaureerd.
De zitkamer van prins Bernhard

Gerealiseerde projecten

De schildering op de wanden en plafonds bij de grote trap is met ruim 550 m² het op één na grootste schilderij van Nederland. Sinds de heropening van het paleis lopen bezoekers voor het eerst in de geschiedenis van het museum het paleis over deze trap. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door steun van het Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds.

Het keukenkeldertje is uniek in Nederland. Er is geen ander keldertje uit de 17e of 18e eeuw bewaard gebleven dat van boven tot onder betegeld is met tegels beschilderd met bloemenvazen, landschappen en geometrische patronen. Het behoorde tot de privévertrekken van prinses Mary. 

Dit uniek stukje erfgoed dreigde verloren te gaan door het uitkristalliseren van zouten in de wanden, waardoor de tegels van de muur werden gedrukt en het glazuur beschadigd raakte. Na onderzoek in samenwerking met de Technische Universiteit Delft zijn de tegels ontzout en gerestaureerd en is de kelder weer in ere hersteld. 

Passender kan eigenlijk niet; de zitkamer van Prins Bernhard in het paleis is dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds in ere hersteld. De zitkamer in typische jaren 50 stijl keert terug naar de oorspronkelijke plaats in het paleis. Zo kunnen alle bezoekers de historische kamer weer bezoeken.

De restauratie van het schilderij ‘Ruiterstoet van Nassause vorsten’ van Gerrit Claesz. Bleker uit 1621 is mogelijk gemaakt dankzij een inzamelactie onder leden van de Geschiedkundige Vereniging Oranje Nassau.

Paleis Het Loo biedt met hulp van een anoniem fonds een beginnende restaurator de kans om in een opleidingstraject te werken aan de restauratie van objecten. Op deze manier levert Paleis Het Loo een bijdrage aan het opleiden van restauratoren van de toekomst.

Het schilderij Het Witte Loo vanuit het park gezien. Het is het bekendste schilderij van Paleis Het Loo met witte muren. De rode bakstenen van Paleis Het Loo zijn rond 1806 wit gepleisterd naar de Franse mode van die tijd. De sterk vergeelde vernislaag van het schilderij is verwijderd. Ook zijn plaatselijke verkleuringen hersteld, waardoor het schilderij weer fris en sprankelend oogt. Deze restauratie is mede mogelijk gemaakt door de Sociëteit Apeldoorn.

De door Königliche Porzellan Manufaktur gefabriceerde kroonluchter van Willem V en Wilhelmina van Pruisen heeft geleden onder de tijd. De bloemen en figuren zijn schoongemaakt, gerestaureerd en waar nodig aangevuld. Deze restauratie is mogelijk gemaakt dankzij diverse particuliere giften.