Verhalen

Onder de grote lindeboom

De lindeboom bij het stallenplein

Een nieuw stallenplein

In 1907 geeft Wilhelmina opdracht tot de bouw van nieuwe koninklijke stallen. De stallen bij het paleis zijn dan al oud en veel te klein. De bouw duurt twee jaar. Na de vernieuwing van de stallen is ook de omgeving aan de beurt voor vernieuwing. De bekende tuinarchitect Leonard Springer maakt enkele ontwerpen voor de omgeving van het nieuwe stallencomplex. Het meest zichtbare resultaat is de stallenlaan. Beukenbomen worden aangeplant langs de zijden van de stallenlaan. Drie jaar geleden werd de stallenlaan opnieuw ingeplant met beuken. Deze beuken zijn opgekweekt uit het zaad van de oude beukenbomen die geplant werden in de tijd van Wilhelmina en de stallenlaan jarenlang sieren. Ook de beukenlaan vanaf het stallenplein naar de Naald zijn ontworpen door Leonard Springer.

Onder de grote lindeboom

Het stallenplein zelf is functioneel ingericht met een ovaal grasveld en ruime bestrating. Centraal op het ovale grasveld plant Wilhelmina in 1910 de grote lindeboom. Die staat er nu nog steeds. De lindeboom heeft dus een leeftijd van bijna 120 jaar. Omstreeks 100 jaar na de aanplanting heeft de lindeboom een hoogte van 26 meter en een omtrek van 3 meter. Een hoge boom, met een lange geschiedenis.

De lindeboom in de zomer
De lindeboom in de zomer
De lindeboom in de winter
De lindeboom in de winter

Tweede Wereldoorlog

De lindeboom ligt tijdens de Tweede Wereldoorlog in de vuurlinie. Toch is de boom de oorlog relatief ongeschonden doorgekomen, mogelijk met wat granaatscherven. Op 4 november 1944 is op het stallencomplex een luchtaanval uitgevoerd door het Britse RAF (Royal Air Force) waarbij een hoekpaviljoen en de centrale toren van het complex verwoest is. Ook kun je in veel oude bomen rondom het stallenplein nog granaatscherven, of zelfs kogels terugvinden.

Hoe de tuindienst zorgt voor de boom

Volgens tuinlieden in dienst van koningin Wilhelmina ziet de koningin het liefst bomen die hun takken tot aan de grond houden en dus niet opgekroond worden. Opkronen betekent het geleidelijk verwijderen van de onderste takken aan de stam. Zo wordt de hoogte van de stam en de vorm van de boom bepaald. Dat wilt Wilhelmina niet: ze wilt dat de boom een natuurlijk vorm ontwikkelt. De boom is daardoor van onderen breed uitgewaaierd en heeft rondom afleggers gevormd.

Door de huidige tuindienst van Paleis Het Loo worden de liggende takken wel enigszins in toom gehouden. Als dat niet gedaan wordt, ontstaat er een krans van jonge lindenbomen rondom de grote lindeboom.

Pauwen

Verstopt in de boom is het pauwenhok. Op het stallenplein kom je de pauwen zeker tegen. Mede door de regelmatige mest van de pauwen is de boom kerngezond. Die bijvoeding is nodig, want de grond waarop de boom staat is droog. Zo zorgen niet alleen mensen voor de boom, maar ook dieren op Paleis Het Loo dragen hun steentje bij.

De tuindienst die zorgt voor de lindeboom
De tuindienst zorgt trouw voor de lindeboom
Pauwen dragen hun steentje bij