Verhalen

Een vernieuwd museum

6 minuten

Verbouwing

37 jaar geleden werd Paleis Het Loo een museum. Een museum dat ooit iemands huis was. Een zomerresidentie en een thuis. Om de collectie en het paleis in een goede staat te houden, was een grote verbouwing nodig. Asbest moest worden verwijderd en klimaatinstallaties vernieuwd. Nu er toch werd verbouwd, zijn er ook liften geplaatst en is wifi aangelegd.

Restauratie

Het 17e-eeuwse paleis is gerenoveerd. Vakmensen uit heel de wereld werkten samen om tapijten te knopen, muren te bekleden met verschillende materialen en plafonds te schilderen. Deuren werden geverfd en ramen werden gezet. De collectie werd, sinds eeuwen weer, van heel dichtbij bekeken. De portretten kwamen op ooghoogte te staan in tijdelijke depots, gordijnen en vitrage werden met de hand gerestaureerd.

Schuren van de vloer in de bibliotheek
Voor en tijdens de verbouwing van het paleis (2018-2021)
De galerij vóór en tijdens de renovatie (2018-2021).

Herinrichting

Vloeren zijn weer zichtbaar van hout, zoals in de 17e eeuw. Kroonluchters geven licht. Led-licht, anno nu. De collectie is terug in het paleis. Het paleis dat over het leven van de Oranjes vertelt.

De houten vloer in de balzaal is gemaakt van de bomen die geplant zijn tijdens de bouw van het paleis.

Vernieuwing

Zo ontstond ook het idee voor een vernieuwing. Een plek waar nieuw en oud samenkomen. Waar geschiedenis is geschreven én wordt gemaakt.

Voor de vernieuwing is gekozen voor het ontwerp van Dikkie Scipio, KAAN Architecten uit Rotterdam. Het ontwerp maakt gebruik van de symmetrie van Paleis Het Loo. Onder het voorplein is 5000m2 ruimte gemaakt voor de uitbreiding van het museum. Het daglicht komt door een glazen dak. De uitbreiding geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes. Met meer plaats voor tentoonstellingen, ontvangstruimtes en een winkel.  

Vanuit deze ondergrondse ruimte kunnen bezoekers straks het paleis in, de vaste presentatie De Oranjes in de oostvleugel bekijken of de winkel en de restaurants bezoeken. Voor kinderen is er een geheel eigen plek; het Juniorpaleis in de westvleugel.

De ondergrondse uitbreiding is klaar in 2023. En gaat dan voor het eerst open voor publiek.