Verhalen

Wilhelmina als koningin

5 minuten
Zitkamer koningin Wilhelmina

Verandering

Als koningin woonde Wilhelmina een deel van het jaar met haar echtgenoot prins Hendrik en dochter Juliana op Paleis Het Loo. Ze genoot van de omgeving en de rust.

In de jaren die vooraf gingen aan haar inhuldiging werden de vertrekken in Paleis Het Loo verbouwd en ingericht naar de smaak van de jonge vorstin. De oude badkamer van haar vader liet ze veranderen in een toiletkamer, met grote spiegels boven de schoorsteen en tegen de wand, en met een toilettafel tussen de vensters. Hier bereidde Wilhelmina zich voor op officiële ontvangsten en diners op Het Loo. In deze kamer lagen haar diadeem en koninklijke onderscheidingen klaar, werd haar kapsel in orde gebracht en controleerde ze in de spiegel de achterzijde van haar japon. Kortom: hier veranderde ze van Wilhelmina in koningin Wilhelmina. Deze toiletkamer – met de originele inrichting – is weer te zien sinds de heropening van het paleis.

De toiletkamer van koningin Wilhelmina
Toiletkamer van Wilhlemina met toiletspiegel (inzet)

Koninklijke toiletspiegel voor jonge koningin

Op de satijnhouten toilettafel staat een verguld zilveren spiegel in de stijl van de Franse koning Lodewijk XV. Bovenop de grote spiegel in het midden is het monogram te zien van de koningin (een ‘W’)  met de koninklijke kroon. Het was traditie dat de vader bij het huwelijk van zijn vorstelijke dochter  voor zo’n spiegel zorgde, maar Wilhelmina’s vader was al overleden toen zij trouwde. Het gemis werd goedgemaakt door van een comité van 193 dames uit de Haagse aristocratie, dat koningin Wilhelmina de spiegel op haar trouwdag cadeau gaf.

Een portret van Koningin Wilhelmina die aan het schilderen is
Wilhelmina met schilderspalet: Herman Mees / 1937 / Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Een schilderij in herfsttinten

Een van Wilhelmina grootste hobby’s was schilderen. Ze had talent en nam schilderlessen. Wilhelmina schilderde bijna alleen landschappen, op de Veluwe, maar ook in de Scheveningse duinen en tijdens buitenlandse vakanties zoals in Noorwegen. De omgeving van Paleis Het Loo gaf haar veel inspiratie. In de jaren 1920 maakte ze deze kleine olieverfschets van de beeldenvijver in het paleispark bij het paleis, in warme herfsttinten. Op het schilderij zijn de 17e-eeuwse beelden te zien die de rivieren Rijn en IJssel voorstellen. Deze beelden kwamen uit de verdwenen barokke tuin van Het Loo en werden in opdracht van Wilhelmina gebruikt ter versiering van een nieuwe fontein in het Paleispark. Later keerden de beelden naar hun oorspronkelijke plaats op het achterterras van het paleis terug.

Beeldenvijver met Rijn en IJssel
Beeldenvijver met Rijn en IJssel

In de buitenlucht

Wilhelmina schilderde deze schets vermoedelijk bij de beeldenvijver zelf, dus in de buitenlucht. Grote schilderijen werkte ze later uit in haar dagelijkse zitkamer (nu ingericht als groot kabinet van koning Willem I). Hierachter lag de kamer waar ze haar doeken en schilderspullen bewaarde. Als Wilhelmina verder weg in het Kroondomein wilde schilderen, werd daar voor haar de schilderwagen, een schilderatelier op wielen, neergezet. De schilderwagen is te zien in de koetshuizen van Paleis Het Loo.

Schilderwagen van koningin Wilhelmina
Schilderwagen van Wilhelmina