VIP-KAART

Gratis met de VIP-KAART

De VIP-KAART brengt je op mooie plekken in Gelderland. Gelderland heeft veel musea die een bezoek waard zijn. Paleis Het Loo is een daarvan. In het midden van Gelderland, aan de rand van Apeldoorn, ligt museum Paleis Het Loo.  Het museum ligt zo centraal gelegen dat het overal in de buurt is. Het paleis is makkelijk bereikbaar per auto en op de fiets, maar ook met openbaar vervoer. Met de VIP-KAART krijg je bovendien gratis entree.

Tot en met december 2024 mag je op vertoon van jouw VIP-KAART gratis een introducé meenemen naar Paleis Het Loo! Boek dit introducéticket online.

Paleis Het Loo - tuinzijde
Paleis Het Loo
Venusfontein Paleis Het Loo
Paleistuin

VIP-KAART en Paleis Het Loo

In 1984 werd Paleis Het Loo een museum en is toegankelijk met de VIP-KAART. Het laat de geschiedenis zien van de Oranjes. Het paleis, maar ook de tuinen en stallen behoren tot de collectie van dit unieke museum in Gelderland. Je ziet hier hoe de Oranjes meer dan 300 jaar woonden en leefden op Paleis Het Loo.

Stadhouder Willem en Mary Stuart zijn de opdrachtgevers van de bouw van dit paleis. Zij lieten Paleis het Loo bouwen naast het jachtslot het Oude Loo. Het is de plek waar gasten ontvangen, op jacht gaan en van de natuur rondom het paleis genoten. Mary verzamelde hier haar Delfts blauw aardewerk en er ontstond een hele collectie, die het museum nu aan de bezoekers kan laten zien.

Iedereen die het paleis bewoonde, heeft iets toegevoegd aan de verhalen van Paleis Het Loo. Het museum laat het leven op een paleis zien in al zijn facetten. Met de VIP-KAART heb je toegang tot dit alles. Zo kun je de route over Willem en Mary in de oostvleugel volgen. De westvleugel laat zien hoe Wilhelmina en de mensen om haar heen leefden. Gezinnen volgen de familietour. De speciale Paleis Het Loo app kun je thuis downloaden en zo volg je de route met je eigen device.

Bij je bezoek aan Paleis Het Loo met de VIP-KAART kijk je dus je ogen uit en reis je door de eeuwen. Je ziet kunst uit vervlogen tijden: kleurrijke schilderijen, kunstig bewerkte meubelstukken, fonkelende kroonluchters, Delfts blauw aardewerk en glimmend zilver. Je waant je in een andere tijd.

Paleis Het Loo - stallen
Stallen
Paleis Het Loo - rijtuig
Koetshuizen

Stallen en koetshuizen

De collectie van het museum is groot, want ook de koetsen en rijtuigen in de koninklijke stallen en koetshuizen behoren tot de museumcollectie. Er zijn ook oldtimers en verschillende sledes te zien die vroeger gebruikt werden in de bossen rondom Paleis Het Loo. Soms staan er zelfs nog paarden op stal.

Barokke tuinen bezoeken met een VIP-KAART?

Dat je met de VIP-KAART ook tuinen kunt bezoeken, weet niet iedereen. De botanische tuinen van het paleismuseum zijn de mooiste van Nederland, misschien wel van Europa en zijn met de VIP-KAART toegankelijk.

Wat zie je in de tuinen?

De koningsprongfontein was ooit de hoogst spuitende fontein, hoger dan de fonteinen van Versailles. Dat is allang niet meer zo, maar de fontein hoort zéker thuis in de tuinen van het museum. Er zijn meer fonteinen te zien en tuinbeelden te bewonderen. Ook de collectie bloemen, planten en fruit zijn het bekijken waard. De Delfts blauwe tuinvazen zijn alleen in de zomer te zien, omdat ze kwetsbaar zijn. Het zijn replica’s naar oude modellen. Het was een mooi reproductieproject van het museum.

Paleis Het Loo - barokke tuin
Barokke tuinen
Paleis Het Loo - hemelbolfontein
Hemelbolfontein

Oranjewandeling

Met de VIP-KAART kun je ook de oranjewandeling in het paleispark maken. De wandeling leid je langs de veldvijvers en boothuizen en is een echte aanrader. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten.

VIP-KAART Museumdagje

Een dagje naar Paleis Het Loo, een van de leukste musea van Gelderland, is een compleet museumdagje. De restaurants, de balzaal en de prins Hendrik garage, serveren een keur van gerechten en drankjes. Er zijn twee paleiswinkels waar je iets leuks kunt kopen voor de thuisblijvers. Jezelf verwennen mag natuurlijk ook.

De pauw

Een leuke ontmoeting met de pauw geeft jouw museumdagje glans. Duizenden foto’s worden er gemaakt van het meest gefotografeerde onderwerp uit de collectie. Er lopen er altijd wel twee of drie te paraderen op het stallenplein. Natuurlijk maak jij ook een foto. Deel je hem met ons op social media?

VIP-KAART

De VIP-KAART geeft gratis entree tot het paleis, stallen en tuinen. Ook het dak is bij goed weer toegankelijk.