Museum Apeldoorn

Wie van musea houdt, kan goed in Apeldoorn terecht.

Paleis Het Loo - licht

Museum in Apeldoorn

Aan de rand van Apeldoorn ligt museum Paleis Het Loo met zijn barokke tuinen en stallen. Eigenlijk zo centraal gelegen dat het overal in de buurt is. Apeldoorn is makkelijk bereikbaar per auto en op de fiets, maar ook met openbaar vervoer.

Paleis Het Loo - zitkamer Wilhelmina
Zitkamer koningin Wilhelmina
Paleis Het Loo - werkkabinet koning Willem lll
Werkkabinet koning Willem lll

Paleis Het Loo museum Apeldoorn

In 1984 werd Paleis Het Loo een museum. Het museum in Apeldoorn laat de geschiedenis zien van de Oranjes. Niet alleen het paleis, ook de tuinen en stallen behoren tot de collectie van dit unieke museum in Apeldoorn. Je wandelt door de vertrekken waar ooit koningen, koninginnen en stadhouders liepen. 

Koning-stadhouder Willem en Mary Stuart waren de oprichters. Zij lieten Paleis Het Loo bouwen naast het jachtpaleis het Oude Loo. Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Ze ontvingen er gasten, gingen op jacht en genoten van de natuur rondom het paleis. Mary verzamelde Delfts blauw en had een hele collectie, die het museum Apeldoorn nu aan de bezoekers kan laten zien.

De vele bewoners hebben allemaal iets toegevoegd aan de verhalen van Paleis Het Loo. Het museum in Apeldoorn laat het leven op een paleis zien in al zijn facetten. Zo is er een route over Willem en Mary in de oostvleugel. De westvleugel laat zien hoe Wilhelmina en de mensen om haar heen leefden.

Tijdens het dagje uit naar het museum in Apeldoorn kijk je dus je ogen uit. Je ziet kunst uit vervlogen tijden: kleurrijke schilderijen, kunstig bewerkte meubelstukken, fonkelende kroonluchters, Delfts aardewerk en glimmend zilver. De vertrekken in het paleis zijn ingericht naar hoe het vroeger was en geven een beeld van het leven in andere tijden. 

Paleis Het Loo - Mary ll Stuart
Mary ll Stuart
Paleis Het Loo - Koning-stadhouder Willem lll
Koning-stadhouder Willem lll

Stallen en koetshuizen

De collectie van het museum in Apeldoorn is uitgebreid, want ook de koetsen en rijtuigen in de koninklijke stallen en koetshuizen behoren tot de museumcollectie. Er zijn ook verschillende sledes te zien die vroeger gebruikt werden in de bossen rondom Paleis Het Loo. 

Barokke tuinen museum Apeldoorn

De botanische tuinen van het paleismuseum zijn de mooiste van Nederland, misschien wel van Europa? De koningsprongfontein was ooit de hoogst spuitende fontein, hoger dan de fonteinen van Versailles. Dat is allang niet meer zo, maar de fontein hoort zéker thuis in de tuinen van het museum in Apeldoorn.

Er zijn meer fonteinen te zien, tuinbeelden te bewonderen. Ook de collectie bloemen, planten en fruit zijn het bekijken waard. De Delfts blauwe tuinvazen zijn alleen in de zomer te zien, omdat ze kwetsbaar zijn. Het zijn replica’s naar oude modellen. Het was een mooi reproductieproject van het museum Apeldoorn.

Paleis Het Loo - Mercedes Wilhelmina
Stallen met auto's en koetsen
Paleis Het Loo - Delfts blauw aardewerk
Replica tuinvazen van Delfts blauw aardewerk

Dagje museum Apeldoorn

Een dagje naar Paleis Het Loo is een compleet dagje museum Apeldoorn. Er zijn diverse restaurants die een gevarieerd aanbod serveren. De museumwinkels in het nieuwe gedeelte van het museum Apeldoorn en in het entreegebouw bieden een uitgebreid assortiment en hebben voor elk wat wils.