Museum Gelderland

Paleis Het Loo

Museum Gelderland

Gelderland heeft een breed aanbod van musea. Aan de rand van Apeldoorn ligt museum Gelderland, Paleis Het Loo met zijn barokke tuinen en stallen. Eigenlijk zo centraal gelegen dat het overal in de buurt is. Het museum Gelderland ligt in de buurt van Arnhem, Zutphen en Deventer. Het paleis is makkelijk bereikbaar per auto en op de fiets, maar ook met openbaar vervoer. En met de museumkaart heb je bovendien gratis entree.

Paleis Het Loo - Koningstuin
Paleis
Paleis Het Loo - zwaan
Paleistuin

Museum Paleis Het Loo

In 1984 werd Paleis Het Loo een museum, het laat de geschiedenis zien van de Oranjes. Het paleis, maar ook de tuinen en stallen behoren tot de collectie van dit unieke museum Gelderland. Je ziet hoe de Oranjes hier meer dan 300 woonden en leefden.

Stadhouder Willem en Mary Stuart lieten Paleis Het Loo bouwen naast het jachtslot het Oude Loo. Ze ontvingen er gasten, gingen op jacht en genoten van de natuur rondom het paleis. Mary verzamelde Delfts blauw aardewerk en had een hele collectie, die het museum Gelderland nu aan de bezoekers kan laten zien.

Alle Oranjes die hier leefden, hebben iets toegevoegd aan de verhalen van Paleis Het Loo. Het museum in Gelderland laat het leven op een paleis zien in al zijn facetten. Zo is er een route over Willem en Mary in de oostvleugel. De westvleugel laat zien hoe Wilhelmina en de mensen om haar heen leefden. Ook is er een familietour voor gezinnen. Je loopt deze routes met de speciale Paleis Het Loo app.

Tijdens het dagje uit naar dit museum Gelderland kijk je dus je ogen uit. Je ziet kunst uit vervlogen tijden: kleurrijke schilderijen, kunstig bewerkte meubelstukken, fonkelende kroonluchters, Delfts blauw aardewerk en glimmend zilver. De vertrekken in het paleis geven een beeld van het leven in andere tijden.

Paleis Het Loo - stallenplein
Stallenplein
Paleis Het Loo - rijtuig
Koetshuizen

Stallen en koetshuizen museum Gelderland

De collectie van het leuke museum in Gelderland is groot, want ook de koetsen en rijtuigen in de koninklijke stallen en koetshuizen behoren tot de museumcollectie. Er zijn ook verschillende sledes te zien die vroeger gebruikt werden in de bossen rondom Paleis Het Loo. Soms staan er zelfs nog paarden op stal.

Barokke tuinen

De botanische tuinen van het paleismuseum zijn de mooiste van Nederland, misschien wel van Europa? De koningsprongfontein was ooit de hoogst spuitende fontein, hoger dan de fonteinen van Versailles. Dat is allang niet meer zo, maar de fontein hoort zéker thuis in de tuinen van het museum.

Er zijn meer fonteinen te zien, tuinbeelden te bewonderen. Ook de collectie bloemen, planten en fruit zijn het bekijken waard. De Delfts blauwe tuinvazen zijn alleen in de zomer te zien, omdat ze kwetsbaar zijn. Het zijn replica’s naar oude modellen. Het was een mooi reproductieproject van het museum.

Dagje museum Gelderland

Een dagje naar Paleis Het Loo, een van de leukste musea van Gelderland, is een compleet museumdagje. De restaurants, de balzaal en de prins Hendrik garage, serveren een keur van gerechten en drankjes. Er zijn twee paleiswinkels waar je iets leuks kunt kopen voor de thuisblijvers. Jezelf verwennen mag natuurlijk ook.

Museumkaart

De museumkaart geeft gratis entree. De museumkaart kun je ook kopen bij de kassa op de dag van bezoek. Plan jouw bezoek naar het mooiste museum Gelderland!