Nieuws

Troon Prinsjesdag naar Paleis Het Loo

19 september 2023
Prinsjesdag troon in Kracht van de troon

Ook dit jaar neemt koning Willem-Alexander plaats op de troon die alleen op Prinsjesdag wordt gebruikt. Deze opvallende troon komt na Prinsjesdag naar Paleis Het Loo. Vanaf 14 oktober 2023 is de Ridderzaal troon te zien in de nieuwe tentoonstelling 'Kracht van de troon'.

Op Prinsjesdag wordt de troonrede voorgelezen door de koning. De troonrede symboliseert de start van het werkjaar van de Eerste en Tweede kamer. Vanwege werkzaamheden aan de Ridderzaal wordt de troonrede voorgelezen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Van Ridderzaal tot tentoonstellingszaal

Bij de totstandkoming van de tentoonstelling werd deze troon al snel genoemd. Conservator Niels Coppes: ‘Als eerste dacht ik aan de troon van de troonrede. Die wordt normaal niet uitgeleend, maar het toeval wilde dat hij door renovatie van de Ridderzaal nu wel kon worden uitgeleend. Zo is die troon nu voor het eerst in een tentoonstelling te zien.’

De betekenis van de troon

Tronen zijn universeel, van alle tijden en culturen. 'Kracht van de troon’ is een tijdelijke tentoonstelling die de betekenis van de troon in verschillende culturen en tijden toont met kunst en historische objecten. Van de troon uit de Ridderzaal tot de ijzeren troon uit ‘Game of Thrones’.

Kracht van de troon is te zien vanaf 14 oktober 2023 t/m 10 maart 2024.

Kracht van de troon
Prinsjesdag troon in Kracht van de troon
De troon waar vanuit de troonrede wordt voorgelezen.