Organisatie

CC NL

CollectieCentrum Nederland (CC NL) brengt vier belangrijke rijkscollecties samen in één van de meest duurzame gebouwen van Nederland. CC NL is de plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken. Deze intensieve samenwerking is uniek in de wereld.

De samenwerking

Vier instellingen, namelijk het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, beheren een collectie van ongeveer een half miljoen objecten. Je kunt CC NL daarmee het fysieke geheugen van Nederland noemen. Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen naast alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk waar de hele cultuursector van profiteert.

Officiële opening CC NL. Foto: Bibi Veth

Een duurzaam gebouw

Het gebouw bestaat uit drie delen: een kop, een hals en een romp. De twee ateliers vormen het hart van het CollectieCentrum. Daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimtes en een emballageruimte. In de kop bevinden zich gastvrije ontvangstruimtes en kantoren, terwijl de vier verdiepingen met depots de bijna 25 meter hoge romp vormen.

Het CC NL is goed bereikbaar. Het ligt centraal in het land, dicht bij de snelweg en dicht bij  treinstation Amersfoort-Vathorst.

5 sterren voor duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van CC NL stond duurzaamheid voorop. Het CC NL is gecertificeerd volgens de BREEAM NL-systematiek. Dit is een internationaal instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen. Het ontwerp is gewaardeerd met 5 sterren (‘outstanding’), de hoogst mogelijke score.

Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Door de buitenmuren wel, maar de vloer niet te isoleren, creëren de warmte en koude van de onderliggende aardlaag een constante temperatuur van 12 tot 15 graden. Perfect voor de opslag van de collectie. Door middel van zonnepanelen op het dak produceert CC NL eigen energie. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Ook draagt het ontwerp van het landschap rondom het gebouw bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna.

Restauratie atelier in CC NL. Foto: Bibi Veth
Lichtkunstwerk siert CC NL. Foto: Chris Langemeijer

Lichtkunstwerk

Speciaal voor CC NL ontwierp kunstenaar Herman Kuijer een lichtkunstwerk. Het zachte witte licht van 28 lichtarmaturen beweegt in een volledig willekeurig patroon over de gevel. Door variatie in lichtintensiteit, de breedte van de lichtbundels, de wisselende bewegingssnelheid en de richting waarin het licht schijnt, ontstaan steeds nieuwe subtiel van elkaar verschillende beelden. Het lichtkunstwerk legt als het ware een zachte laag over het harde gebouw en is in de avond en ochtend te zien. De stroom die hiervoor nodig is, wordt zelf opgewekt.

'Het licht legt een zachte laag over het harde gebouw. Binnen bevriezen de culturele instellingen de tijd door het zorgvuldig conserveren van de collecties, buiten verglijdt de tijd ongrijpbaar.'

—Herman Kuijer, lichtkunstenaar

Feiten over CC NL

Gebouw

  • aantal verdiepingen: 4 

  • vloeroppervlak totaal: 31.500 m2

  • oppervlakte zonnepanelen: 3.700 m2

  • oppervlakte kantoorgebied: 935 m2

  • oppervlakte kavel: 27.000 m2

  • oppervlakte buitenruimte: 9.500 m2

  • oppervlak quarantainegebied: 293,5 m2

Depotruimtes

  • vloeroppervlak depotruimte: 19.000 m2

  • aantal depotruimtes: 39

  • aantal bewaarde objecten: ca. half miljoen

  • aantal lades: 3.655 stuks

  • panelenstelling: 117 stuks

  • hangkasten: 191 stuks