Pers

Omvangrijke uitbreiding en verbouwing Paleis Het Loo afgerond

14 april 2023

Paleis Het Loo opent op 22 april de deuren. Daarmee is een unieke verbouwing binnen vijf jaar afgerond. De uitbreiding van ruim 5000 m2 bevindt zich onder het voorplein van het paleis. 

Met dit ambitieuze project is er ruimte bijgekomen voor vaste en tijdelijke tentoonstellingen en nieuwe bezoekersfaciliteiten. Het vernieuwde Paleis Het Loo straalt de grandeur uit die past bij één van Nederlands meest gerenommeerde musea.

Ontwerp

De uitbreiding is ontworpen door Dikkie Scipio van KAAN Architecten en bevindt zich direct onder het voorplein van het paleis, ooit de woning van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary II Stuart. Het ontwerp voor de eigentijdse uitbreiding is geïnspireerd op de plattegrond en symmetrie van het paleis. De grand foyer verbindt de moderne uitbreiding en het historische paleis.

De Oranjes

De presentatie De Oranjes gaat over de geschiedenis van het Nederlands koningshuis en de rol binnen Nederland en daarbuiten. Met topstukken, videobeelden en animaties ontdekken bezoekers het verhaal achter de kleur oranje en van de koninklijke familie: van Willem van Oranje tot Amalia. 

De verhalen gaan in op het ontstaan van het koningshuis. Dwalend langs objecten, van de 16e tot in de 21e eeuw, ontrafelen bezoekers de ‘grote geschiedenis’ van het ontstaan van Nederland en van de Oranjes. 

Het gaat ook over de publieke kant van de monarchie: over macht, politiek en imago. De relatie met het volk loopt daar als een rode draad doorheen, want zonder steun van het volk kan de monarchie niet bestaan. 

De presentatie De Oranjes kwam tot stand in samenwerking met internationale designstudio Kossmanndejong.

Tijdelijke tentoonstelling Meesterwerk

De eerste tijdelijke tentoonstelling gaat over het verbouwingsproces van de uitbreiding van 5000 men de renovatie van het paleis. Jarenlang was het voorplein een metersdiepe bouwplaats. Een groots project, met technische uitdagingen en complexe planningen. Honderden mensen werkten aan dit architectonische hoogstandje, waarin ieder detail tot in de puntjes is voorbereid, gedocumenteerd en uitgevoerd. Puur vakmanschap.

Bezoekers ontdekken wat er allemaal kwam kijken bij de verbouwing van Paleis Het Loo: een meesterwerk.

Oranjebloesem                       

Het kunstwerk Oranjebloesem van Linda Nieuwstad verbeeldt de vernieuwing van Paleis Het Loo. Bezoekers kunnen de sculptuur bekijken, voelen en zelfs ruiken. Nieuwstad liet zich inspireren door een schilderij uit de collectie van Paleis Het Loo, ‘Vivat Rex’, geschilderd door Elias van den Broeck.

Geur

Samen met geurontwikkelaar Sebastian Fischenich heeft Paleis Het Loo een eigen geur ontwikkeld.

Geluid

Internationaal muziekagentschap MassiveMusic ontwikkelde een compositie die Paleis Het Loo een eigen geluid geeft. De inspiratiebron was de Engelse barokcomponist Henry Purcell, die in de 17e eeuw ook muziek componeerde voor Willem en Mary.

“Ik ben trots op het resultaat. Er staat nu een museum dat klaar is voor de toekomst. Ik hoop dat iedereen, waar dan ook, in de gelegenheid is om Paleis Het Loo te bezoeken en daarmee de geschiedenis van het koningshuis en Nederland te ontdekken.”

—Michel van Maarseveen - algemeen directeur